|
|
|
|
|
Įdomu
- Dašių ir alyvų aliejaus mišiniu gydomas pėdų grybelis: abi pėdas patariama 2 kartus per dieną įtrinti mišiniu, pagamintu iš valgomo šaukšto aliejaus ir 5 lašų dašių aliejaus.
- Dašių vonios padeda esant bronchinei astmai.
|
|
|
KALNINIS DAŠIS ( Satureja montana)
Nuo seno apie dašį pasakojama kaip apie mitinių būtybių ir milžiniško seksualinio pajėgumo šaltinį. Tokios rūšys kaip daržinis ir kalninis dašis dažniausiai naudojamos maistui pagardinti, o kitos medicinoje.
Trumpas aprašymas
Kalninis dašis daugiametis 20 - 40 cm aukščio puskrūmis, žiemoja su lapais. Žydi liepos rugpjūčio mėn. Kilęs iš Pietų Europos. Savaime auga Juodosios ir Viduržemio jūrų pakrantėse. Plačiai auginamas Vakarų Europoje, kur išvesta nemažai veislių naudojamų prieskoniams. Lietuvoje nedažnas, auginamas darželiuose, kolekcijose.
Auginimas
Dašiai yra nereiklūs augalai, tačiau geriausiai auga saulėtose, derlingose priesmėlio ar priemolio dirvose. Atsparūs šalčiams. Dauginamas sėklomis, atlankomis ir auginiais. Prieskoniams vartojamos žydinčios dašių šakelės, kurios skinamos kai augalai pradeda žydėti. Toje pačioje vietoje augalai gali augti 10 ir daugiau metų. Žaliava antžeminė augalų dalis, skinama žydėjimo metu.
Sveikatai
Džiovintų lapų arbata, pasaldinta medumi, žadina apetitą, mažina vidurių pūtimą, padeda nuo kosulio, skystina gleives. Pasižymi baktericidiniu, spazmolitinių, silpnai šlapimą varančiu ir prakaitavimą skatinančiu poveikiu.
Maistui
Dašiams būdingas pupelių kvapas todėl labai tinka į pupelių, žirnių sriubas, šaltus baklažanų patiekalus, pienišką sriubą su kiaušiniais, vištienos ir jautienos sultinius, salotas, žuvies valgius, marinuojamus ar rauginamus agurkus, pomidorus. Džiovinto dašio lapai klasikinis prieskonis visiems ankštinių daržovių patiekalams. Naudojamas grybų, išskyrus pievagrybių, paruošimui, virtai žuviai, keptai silkei, žuvienei, majonezui, kotletams, keptoms bulvėms, kopūstams, ragu iš mėsos ir sūrio patiekalams. Į sriubas, virtus ir troškintus patiekalus dedamas 5-10 min. prieš pabaigą. Dašiai nenaudojami su raudonėliu, bet puikiai dera su petražole, svogūnu, čiobreliu, lauro lapais, česnaku ir rozmarinu, o jo mišinys su mairūnu primena juodųjų pipirų skonį.
|
|