MĖTA BERGAMOTINĖ
(Mentha x piperita f. citrata „Bergamot“)

Bergamotinė mėta priklauso pipirinės mėtos (mentha x piperita) citrusiniam porūšiui, kuris išsiskiria citrusinių vaisių kvapų įvairove. Šios veislės mėtos skleidžia aromatą, primenantį bergamočių kvapą.

Auginimas

Bergamotinės mėtos užauga iki 60 – 70 cm aukščio. Stiebai tamsiai rausvai – žali, lapai tamsiai žali, pakraštėliai apjuosti rausvu apvadu, pliki, be jokių plaukelių. Žiedai – rausvai violetiniai, kurie pasirodo antroje vasaros pusėje ir žydi iki šalnų. Šios mėtos labai intensyviai plinta ir užima nemažą plotą žemės. Šakniastiebiai išsidėstę žemės paviršiuje. Augalai ištvermingi šalčiui ir puikiai pas mus žiemoja. Geriausia sodinti drėgname, derlingame dirvožemyje. Jei pasodinsite lengvoje (smėlėtoje), vandeniui laidžioje dirvoje, nepamirškite reguliariai laistyti, nes augalai skurs ir nebus išvaizdūs. Mėtos aromatingiausios būna, pasodintos saulėtoje vietoje, nors gerai auga ir daliniame pavėsyje. Kuo daugiau saulės šviesos ir šilumos, tuo daugiau augalai sukaupia kvapnių eterinių aliejų. Bergamotinės mėtos dauginamos tik vegetatyviškai: šakniastiebiais ar auginias.

Panaudojimas

Kadangi bergamotinės mėtos skleidžia specifinį bergamočių kvapą, jos labai tinka arbatoms ar jų mišiniams gaminti. Tiks juodajai arbatai aromatizuoti. Šias mėtas galima derinti su citrina, marinuojant mėsos patiekalus ar ruošiant įvarius padažus. Taip pat vaisų salotoms ar desertams. Bergamotinė mėta puikiai tiks gaminant gaiviuosius gėrimus. Be panaudojimo maistui, ją galima pritaikyti ir dekoratyviniam apželdinimui. Norint išvengti jos plitimo auginkite gėliapodžiuose, vazonuose ar loviuose.