MĖTA OBUOLINĖ
(Mentha suaveolens)

Obuolinė mėta dar gali būti vadinama apskritalape mėta. Šios mėtos kvapas truputį primena šaltmėtės ir vaisių aromato mišinį. Daug kur literatūroje nurodoma, kad ši mėta skleidžia būtent obuolių kvapą. Nuo ko ir kilo jos pavadinimas.

Auginimas

Obuolinė mėta – vienos iš aukštesnių mėtų, kurios užauga iki 1 m ir daugiau. Augalai – intensyviai plintantys ir suformuoja tankius kerus, šakniastiebiai išsidėstę žemės paviršiuje. Augalai apaugę tankiais baltais plaukeliais, todėl atrodo tarsi padengti švelniu pūku ir įgauna sidabrinį atspalvį, kuris išlieka ir mėtas sudžiovinus. Žiedai rausvi ar violetiniai, žydi per vasarą iki rudens. Augalai ištvermingi šalčiui ir puikiai pas mus žiemoja. Vegetuoti pradeda iš kart po žiemos šalčių. Geriausia sodinti drėgname, derlingame dirvožemyje. Jei pasodinsite lengvoje (smėlėtoje), vandeniui laidžioje dirvoje, nepamirškite reguliariai laistyti, nes augalai skurs ir nebus išvaizdūs. Mėtos aromatingiausios būna, pasodintos saulėtoje vietoje, nors auga ir daliniame pavėsyje. Kuo daugiau saulės šviesos ir šilumos, tuo daugiau augalai sukaupia kvapnių eterinių aliejų. Obuolines mėtas geriausia dauginti vegetatyviškai: šakniastiebiais ar auginiais.

Panaudojimas

Turinti vaisių kvapą ir skoni obuolinė mėta, labai tinka saldiesiems patiekalams gardinti. Šios mėtos arbata labai gaivi. Tai puikus priedas gaiviesiems gėrimams, kompotams, džemams ar uogienėms pagardinti. Taip pat obuoline mėta tiks paskaninti vištienos, žuvies patiekalus, galima aromatizuoti sriubas ar sultinius, ar vaisių ir daržovių salotas. Šios mėtos labai tiks vonioms arba raminančioms garų vonelėms. Obuolinė mėta yra dirvą užklojantis augalas. Ją galima auginti palei takus ar pagyvinti tvoras.