|
|
|
|
|
Įdomu
- ? Graikų kalboje agastache reiškia labai daug ir kviečio varpa. Augalas taip pavadintas dėl ją primenančios žiedų formos
- ? Amerikos indėnai lofantą naudojo kaip arbatą ir saldiklį.
|
|
|
PANKOLINĖ KINMĖTĖ (ANYŽINIS LOFANTAS) (Agastache foeniculum)
Daugelis lofantų turi kvapnius lapus, kvapų paletė svyruoja nuo anyžiaus iki mėtų ar citrusinių vaisių. Lapai naudojami kaip pagardai, arbatoms, vaistų pramonėje, dekoratyvūs žiedai, priviliojantys naudingus vabzdžius, dedami į salotas ar jais puošiami patiekalai.
Trumpas aprašymas
Anyžinis lofantas yra daugiametis augalas, skleidžiantis saldų anyžių kvapą ir užaugantis iki 100 cm aukščio. Lapai labai panašūs į dilgėlės tiek dydžiu, tiek karpytumu. Žydi melsvai violetiniais žiedais nuo liepos iki rugsėjo. Todėl ant to paties augalo galima rasti jau subrendusių sėklų ir dar tik pradedančių žydėti žiedų. Kilęs iš Šiaurės ir Vakarų Amerikos. Dabar paplitęs visoje Europoje, Tolimuosiuose Rytuose ir Centrinėje Azijoje. Lietuvoje retai auginamas, pasitaiko kolekcijose, botanikos soduose ir mėgėjų darželiuose.
Auginimas
Anyžiniai lofantai gerai auga atviroje, saulėtoje vietoje, nors pakenčia ir lengvą pavėsį. Mėgsta mažai rūgščią, priesmėlio ar priemolio dirvą, kuris būtų laidus vandeniui. Šaltomis žiemomis dalis augalų gali iššalti, tačiau pavasarį daug daigų išauga iš savaiminės sėjos ir juos galima persodinti ar praretinti. Dauginamas sėklomis ir daigais. Vienoje vietoje gali augti 5 metus. Žaliava lofantų antžeminė dalis, kuri pjaunama masinio žydėjimo metu ir naudojam šviežia ar džiovinama.
Sveikatai
Anyžinis lofantas mažina kraujospūdį, pasižymi baktericidinėmis savybėmis, švelnina kosulį, stiprina širdies darbą. Juos patariama vartoti esant skrandžio ir žarnyno sutrikimams. Jie žadina apetitą, gerina organizmo medžiagų apykaitą. Kai kurių šalių (Vidurinės Azijos ir Mongolijos) medicinoje naudojami senėjimo procesams sulėtinti.
Maistui
Anyžinio lofanto žieduose yra daug nektaro, kurį 19 a. labai vertino Šiaurės Amerikos bitininkai, iš gaminantys lengvą anyžiaus skonio medų. Subtilus augalo aromatas dera su vaisų salotomis ir saldžiu pudingu. Savitą aromatą suteikia uogienėms, kompotams, kisieliams, kitiems gaivinantiems gėrimams, įvairiems gardumynams, sausainiams. Anyžinį lofantą galima naudoti ėrienai, vištienai ar lašišai pagardinti.
|
|