|
|
|
|
|
Įdomu
- Graikiškai melissa reiškia bitė.
- Melisas į patiekalus rekomenduojam dėti prieš tiekiant į stalą., nes kitaip dingsta jų aromatas.
- Melisų vonios mažina įtampą, atpalaiduoja ir ramina.
- Melisų preparatų nepatartina vartoti nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.
|
|
|
VAISTINIĖ MELISA (Melissa officinalis)
Melisa kvepia kaip saldi citrina, ji naudojama žolinių arbatų, vynų,, likerių gamyboje, taip pat įeina į daugelio odekolonų sudėtį. Kažkada jų lapais, turinčiais citrina kvepiančio aliejaus, buvo blizginami mediniai baldai.
Trumpas aprašymas
Vaistinė melisa daugiametis, žolinis 30 100 cm aukščio, malonaus citrinų kvapo augalas. Žydi liepos rugpjūčio mėn. Žiedai smulkūs, balsvi ar šviesiai rausvi. Kilusi iš Pietryčių Europos. Dabar melisa daugelyje šalių auginama kaip vaistinis, prieskoninis ir medingas augalas. Lietuvoje savaime neauga, bet dažnai auginama darželiuose, soduose, prie bitinų ar kolekcijose.
Auginimas
Vaistinė melisa reiklus šilumai augalas. Jai tinka saulėta, nuo vėjų apsaugota vieta, lengva, trąši ir pakankamai drėgna dirva. Dauginama sėklomis ir kerelių dalijimu. Jei leidžiama subrandinti sėklas puikiai pasisėja savaime. Melisa daugiametis augalas, tačiau mūsų krašto sąlygomis toje pačioje vietoje gali augti 3 4 metus, nes šaltomis ir besniegėmis žiemomis apšąla ir reikia atsodinti. Žaliava melisų lapai ar jauni ūgliai. Augalai pjaunami 2 kartus per vegetaciją: pirmą kartą prieš žydėjimą ir kai augalai atauga.
Sveikatai
Melisos pasižymi skausmą mažinančiu, spazmolitiniu ir raminamuoju poveikiu. Melisų užpilas ramina ir jautrų skrandį ir tulžies pūslę. Jautriems žmonėms, kurie vakare negali užmigti, rekomenduojama gerti melisų arbatą. Per dieną reikia išgerti tris puodelius. Dozė didoka, bet tik tada pasireiškia raminamasis melisų poveikis. Liaudies medicina melisų preparatais gydo neurozę, isteriją, nemigą, padidėjusį lytinį potraukį, aterosklerozę. Melisų užpilą rekomenduojama gerti varginant skrandžio ir žarnyno skausmams, sergant mažakraujyste, hipertonija, depresija, meteorizmu. Išgėrus melisų užpilo sumažėja skausmai širdies plote, dusulys, tachikardijos priepuoliai, sumažėja kraujospūdis, sulėtėja kvėpavimas.
Maistui
Melisa vertinama dėl stipraus, gaivinančio, į citrinas panašaus skonio. Vartojami žali ir džiovinti lapai. Žali lapai dedami į salotas, padažus, daržoves, įvairias sriubas. Ja paskaninami paukštienos ir žuvies patiekalai. Daugelis mėgsta melisos dėti į tarkuotą sūrį. Ja skaninama veršiena, kiauliena, aviena ir laukinė paukštiena. Puikų aromatą suteikia vaisių, žirnių ir bulvių sriuboms. Tinka į grybų ir varškės patiekalus. Melisa aromatizuojami padažai, kompotai, gėrimai, likeriai, trauktinės, vynas, arbata. Sudarant mišinius, melisa galima pakeisti juoduosius ir kvapiuosius pipirus.
|
|