Įdomu

  • Čiobrelių vonios padeda nuo kvėpavimo ligų, reumato, veikia raminančiai.
  • Nerekomenduojama vaistinio čiobrelio vartoti, nėščiosioms, sergant širdies nepakankamumu, kepenų ir inkstų ligomis.
  • Egzistuoja daugybė čiobrelių dekoratyvinių veislių, kurios gali papuošti jūsų darželį ar balkoną.

 

 

VAISTINIS ČIOBRELIS
( Thymus vulgaris)

Egzistuoja daugybė čiobrelių rūšių (apie 350), kurios skiriasi savo aromatu, skoniu ir išvaizda. Todėl skirtingos rūšys ir veislės naudojamos įvairiai – vienos kulinarijoje kitos medicinoje ar dekoratyviniam apželdinimui.

Trumpas aprašymas

Vaistinis čiobrelis – daugiametis vaistinis, prieskoninis ir dekoratyvus augalas. Kilęs iš Viduržemio pajūrio kraštų. Auginamas daugelyje Europos šalių. Lietuvoje nedažnas, auginamas darželiuose. Čiobrelis tai - 30-40 cm aukščio puskrūmis su šakotais stiebais ir prie pagrindo sumedėjusiomis šakelėmis, siaurais kietais lapais. Žydi birželio-liepos mėn.

Auginimas

Vaistiniams čiobreliams reikia daug saulės ir sauso drėgmei laidaus dirvožemio. Nemėgsta sunkių, drėgnų dirvožemių, juose sunkiai žiemoja ir greitai suserga puvinio ligomis. Dauginamas sėklomis, kerelių dalijimu, atlankomis ir auginiais. Vienoje vietoje gali augti 5 – 6 metus. Žaliava - čiobrelių antžeminė dalis, skinama žydėjimo metu.

Sveikatai

Vaistinio čiobrelio sudėtyje yra daug eterinių aliejų, dėl kurių augalas pasižymi spazmolitiniu, dezinfekuojančiu ir raminančiu poveikiu. Eteriniai aliejai veikia daugelį ligų sukėlėjų, stimuliuoja ir stiprina organizmą bei imuninę sistemą. Čiobrelių preparatais gydomos plaučių, bronchų, skrandžio ir žarnyno trakto, šlapimo pūslės ir odos ligos. Arbata geriama esant kosuliui, bronchitui, gerina virškinimą, šalina rūgimo ir puvimo procesus žarnyne, spazmus.

Maistui

Vaistinis čiobrelis – ganėtinai stipraus, bet malonaus kvapo ir karstelėjusio skonio. Prieskoniams naudojama šviežia ir džiovinta žolė. Kadangi dėl savo savybių skatina virškinimą, todėl ypač tinka riebiems patiekalams - bulvėms su lašinukais, kiaušinienei, mėsos įdarams, dešroms, paštetams pagardinti. Nedideli kiekiai dedami kepant vėdarus, virtiniams ir kibinams. Jų dedama į aštresnius padažus, žirnių, pupelių valgius. Tinka gaminant grybų ir varškės patiekalus. Vaistinis čiobrelis yra labai intensyvus prieskonis, todėl į patiekalus jo reikia dėti nedaug. Jį galima ilgai virti, tuomet išryškėja jo specifinis aromatas. Vaistinio čiobrelio žolę galima vartoti kaip mairūno pakaitalą, o mišinį su dašiu – vietoje juodųjų pipirų. Čiobrelis dera su svogūnais, petražole, lauro lapais, česnaku.